Hlavná stránka  >  Ascorbic Acid (Vitamin C)

Ascorbic Acid (Vitamin C)

Další názvy:
český název: kyselina askorbová
ASCORBIC ACID
L-ASCORBIC ACID
VITAMIN C
3-KETO-L-GULOFURANOLACTONE
3-OXO-L-GULOFURANOLACTONE
3-OXO-L-GULOFURANOLACTONE (ENOL FORM)
ADENEX
ALLERCORB
ANTISCORBIC VITAMIN
ANTISCORBUTIC VITAMIN
ARCO-CEE
ASCOLTIN

Funkce:

  • Antioxidant- zabraňuje nebo zpomaluje poškození v důsledku chemické reakce s kyslíkem (zamezuje oxidaci a žluknutí)  
  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu
  • jako přísada, která se používá k vyrovnání pH kosmetických výrobků
  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost
  • jako přísada, která minimalizuje změnu pH roztoku po přidání kyseliny nebo zásady do roztoku
  • k maskování základního zápachu
  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

Obecné informace:

  • je ve formě bílého až nažloutlého krystalického prášku, rozpustného ve vodě a ethanolu; s výrazně hořkou a kyselou chutí
  • přirozeně se vyskytuje v přírodě; ve vysokých koncentracích- (např. v šípku, citrusových plodech(pomeranč, citron, grep), v černém rybízu, v zelenině (špenát, brokolice, brambory, rajčata..)) a vyskytuje se i v rostlinách a zvířatech, které si ji pro svou potřebu dokážou v těle vytvářet, narozdíl od člověka, který je odkázán na její příjem z potravy
  • pro průmyslové využití se vyrábí synteticky (je to tedy syntetická forma Vitaminu C vyrobená z glukózy (kukuřičného sirupu))
  • je to silný antioxidant (chrání pokožku před oxidačním poškozením)-používán také jako ochranný prostředek pro přírodní oleje (zejména rostlinné oleje, které obsahují vysoké koncentrace nenasycených mastných kyselin), dále jako ochranný prostředek pro vůně, barvy, vitamíny atd.
  • jeho vstřebávání do kůže je závislé na formulaci produktu
  • zpomaluje stárnutí kůže způsobené vnějšími vlivy
  • pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, kterými jsme vystaveni v prostředí, jako je znečištěné ovzduší, cigaretový kouř a UV záření ze slunce
  • usnadňuje růst pojivové tkáně, což urychluje proces hojení ran a různých oděrek
  • eliminuje stařecké skvrny a hyperpigmentaci
  • stimuluje syntézu kolagenu v pojivových tkáních a brání destrukci kolagenních vláken, což také zpomaluje proces stárnutí (např.může být schopen zlepšit vzhled vrásek)
  • vyrovnává tón pleti a zesvětluje skvrny a zabarvení
  • poskytuje ochranu před poškozením sluncem a také snižuje erytém způsobený sluncem (spálení sluncem)
  • má protizánětlivé a exfoliační účinky
  • jeho protizánětlivá aktivita může být použita při léčbě acne vulgaris (akné) a rosacea (růžovka)
  • přispívá k procesu regenerace (obnově poškozených tkání-proces hojení)
  • je také účinný při léčbě strií alba (světlé strie) a může případně poskytnout podporu při jejich hojení
  • často se používá ve spojení s Vitaminem E, nebo jeho deriváty, se kterými působí v synergii (Vit.E zesiluje působení Vit.C až čtyřnásobně)
  • může mírně dráždit kůži (především ve vysoké koncentraci a příliš kyselém pH, ale vhodným složením produktu, lze tento dráždivý potenciál eliminovat)
  • je účinný i při nízkých koncentracích (ve výzkumech, už při 0,6% koncentraci, poskytoval své antioxidační a proti-stárnoucí výhody)
  • je velmi nestabilní, citlivý na světlo, teplo a vzduch

Příbuzné látky:

  • Ascorbytl Palmitate

Dodatek:

  • nedostatek vitamínu C může způsobit například: zánět dásní
  •                                                                                        méně pružnou kůži
  •                                                                                        zdrsněnou šupinatou kůži
  •                                                                                        pomalejší hojení ran
  •                                                                                        zhoršenou odolnost proti infekcím
  •                                                                                        suché vlasy s roztřepenými konečky
  •                                                                                        snadné tvoření modřin
  •  
  • každodenní užívání vysokých dávek může vést k tvorbě ledvinových kamenů (platí pro orální (ústní) podání!)
  • vystavení UV záření snižuje dostupnost Vitaminu C v kůži

Použití:

  • šampony
  • barvy na vlasy
  • kondicionéry
  • hydratační přípravky
  • přípravky na opalování
  • v potravinářství (E300)
  • ve farmaceutickém průmyslu aj.


© 2014 VMD Drogéria, Parfuméria CZ