Hlavná stránka  >  Paraben

Paraben

Parabeny jsou skupinou chemických látek široce užívaných jako konzervační činidla v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.

Parabeny jsou estery kyseliny p-hydroxybenzoové, které se v kosmetice, farmacii a v potravinářských výrobcích využívají jako konzervační látky. Ty chrání výrobky před znehodnocením nežádoucích mikroorganismů. Poznáme je podle předpon jako např. methyl, ethyl, propyl, isopropyl, butyl, isobutyl. Podle délky jejich řetězce se mění jejich rozpustnost a také konzervační účinek. Parabeny s kratším uhlovodíkovým řetězcem mají vyšší rozpustnost ve vodě a nižší konzervační účinek než ty s delším řetězcem, které jsou lépe rozpustné v tucích. V kosmetických výrobcích je najdeme v šamponech, kondicionérech, v lotionech, čisticích prostředcích na tvář a produktech osobní hygieny. Jsou to jedny z nejdiskutovanějších látek.

Parabeny mohou u citlivých lidí působit iritačně a způsobovat dermatitidu. Při kontaktu s očním okolím zapříčiňují zarudnutí a otok očního okolí. Je prokázáno, že osoby citlivé na jeden z parabenů jsou citlivé i na ostatní druhy. Parabeny pronikají mnohem snáze pokožkou, která je narušená. Tudíž podle Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele je nejrizikovější tzv. „plenková“ oblast a holením podrážděné podpaží. Parabeny mají dle určitých výzkumů estrogenní aktivitu. To znamená, že by mohly mít vliv na rakovinné bujení. Stopy parabenů sice byly v tkáni nádorů prsu objeveny, což ale nepotvrzuje jejich přímou souvislost při jejich vzniku. 

V kosmetických výrobcích se ke konzervaci používá buď jeden druh anebo jejich kombinace. Isopropyl, isobutyl, phenyl, pentyl a benzylparaben je v EU zcela zakázán. Ostatní parabeny podléhají určítým omezením v rámci nejvyšší možné koncentrace. Propyl a butylparaben se pak nesmějí používat v bezoplachové kosmetice  a kosmetice určené pro děti do tří let v plenkové oblasti. 

Parabeny a jejich soli jsou využívány zejména pro jejich baktericidní a fungicidní vlastnosti, a to v šampónech, zubních pastách, kosmetických krémech, lubrikantech, opalovacích krémech atd. Jsou také užívány jako potravinářská aditiva. Nejčastěji používanými látkami z této skupiny jsou metylparaben (E 218), etylparaben (E 214), propylparaben (E 216) a butylparaben. Parabeny mají genotoxický efekt prokázaný prokázaný studiemi, ničí mitochondrie, produkují volné radikály a ničí DNA; kvůli tomuto efektu mohou vést ke vzniku rakovinných buněk nejen ve tkáních bohatých na estrogenní receptory.

Parabeny mohou vyvolávat alergii a studie na zvířatech prokázaly estrogenní aktivitu některých z nich. Expozice dětí parabeny (a to i před narozením) snižuje funkci plic.



© 2014 VMD Drogéria, Parfuméria CZ